Vad är squishies?

Squishy eller Squishies är en supermjuk skumleksak utformad att känna på och klämma ihop. Definitionen av ordet squishy är “mjukt” och “inte fast”, vilket betyder att nästan allt som är klämbart och mjukt kan definieras som squishy.

Squishies kommer i olika former och storlekar. Från färgglada djur-squishies till roliga mat-squishies. Några av dem har till och med doft av t ex frukt eller blommor, så du kan ha dubbelt så kul genom att känna en söt doft av en squishy medan du klämmer på den! De är perfekta klämleksaker för att lindra stress och ångest, men de kan också användas som en vanlig leksak eller som dekoration!

Det viktigaste inslaget i en squishy är dess konsistens och att den långsamt återfår sin form efter att du klämt ihop den. Vanligast är att man använder de engelska benämningarna på en squishys egenskaper. Squishies kan vara Slow Rising (långsamt återfår sin ursprungliga form) eller Fast Rising (att den snabbt återfår sin form), extremt mjuka eller gjorda av mer tätt material. För att se vilken typ av squishy du håller i, kläm bara på den, släpp och låt den återfå sin ursprungliga form! Kanske återfår den formen direkt eller så tar det flera sekunder för den att få tillbaka sin form.

Numera har squishies blivit en stor succe och du kan hitta dem överallt på internet. Squishyälskare har squishy-instagramkonton, -bloggar och -Facebookgrupper. Det är också populärt att dela bilder och videor av din squishysamling och klämma på dem framför kameran för att visa andra squishyfans dess egenskaper så som kvalitet, hastighet och hur snabbt de återfår sin form. Ett bra sätt att utforska mer fantastiska squishies är också att byta dem med andra squishyälskare!

Eftersom det finns många olika kategorier i squishy-världen, har vi sammanställt en ordlista för att hjälpa dig att förstå squishies och deras egenskaper bättre. Vi hoppas att den här listan är till hjälp på din väg att bli en squishyspecialist.

Slow Rising – Långsam stigande Squishy
En sqishy som långsamt återfår sin form efter att den har pressats ihop. Hastigheten kan variera från flera sekunder upp till någon minut!

Fast Rising – Snabb stigande Squishy
En squishy som snabbt återfår sin form efter att den har pressats ihop Dessa typer av squishies behöver bara ett par sekunder på sig för att återfå sin form, eller att det sker direkt efter att du släppt den.

Semi Slow Rising – Halvsnabbt stigande squishies.
Vissa squishies är märkta som halvsnabba, dvs att de varken är långsamma eller snabbt stigande – bara perfekt där däremellan.

Doftande Squishy
En squishy som har en svagdoft. Dessa slags squishies har svaga söta dofter som vanligtvis är relaterade till deras former; en blom-squishy kan ha en härlig blommig doft medan en rostat bröd-squishy kan lukta som smör.

Soft Squishy
En squishy som är jämn och extra mjuk. Dessa squishies är mjukare än vanliga squishies och har en mycket klämvänlig konsistens. De är perfekta för dem som gillar sina squishies så ihop tryckbara som möjligt.

Tät Squishy
En squishy som är motsatsen till mjuka squishies (ovan). Som namnet antyder är de tätare än vanliga squishy och dessa kräver mer ansträngning att klämma ihop. Perfekt för dem som vill lindra sin stress med att klämma något fast.

Deco Squishy
En squishy du kan dekorera själv. Deco squishies har vanligtvis mycket minimalistiska färger och dekorationer eftersom de är tänkta att bli målade eller dekorerade med din egen personliga touch. Du kan använda klistermärken, färger, glitter eller annat material för att skapa en squishy i din egen smak. Låt fantasin flöda!

Licensierad Squishy
En squishy som är gjord av en squishy-konstnär eller tillverkare. Dessa typer av squishies är mer speciella och vanligtvis gjorda av högkvalitativt material med fler detaljer.

DIY Squishy – Gör Det Själv Squishy
En squishy som är gjord av dig själv. DIY står för Do It Yourself, eller Gör Det Själv på Svenska.

Om du vill se lite exempel på olika squishies så kan du klicka på denna länk:
https://hurryskurry.com/product-category/lek-pyssel/squishies/