Trender kommer, trender går men luktsudd består…

Visste du att luktsudd, dvs ett suddgummi med doft, blev populärt redan på 80-talet?

Doftande suddgummi är knappast något nytt för dagens barn men för deras föräldrar som växte upp på 80-talet var de en raritet och ett samlarobjekt. De som lyckades samla några vårdade dem ömt och använde dem absolut inte till att sudda bort blyerts med – då blev de förstörda och förlorade sitt samlarvärde. De var i starka färger och formade som blommor, hjärtan, djur eller bilar och hade man två av samma kunde de användas till byteshandel.

OOLY Luktsudd Jordgubbsdoft Cutie Pops Strawberry Scented Puzzle Erasers – Set om 3

Suddgummi säger vi idag, förr sade man också radergummi och de var då oftast gjorda av kautchuk som är ett vilt växande gummiträd från Brasiliens regnskogar.

Fram till 1770-talet använde man bröd som suddgummi! Någon hade upptäckt att just bröd hade förmågan att ta bort blyerts från papper men det stora problemet var att brödet möglade efter ett tag och förlorade sin suddförmåga.

1770 upptäckte Joseph Priestly att det gick lika bra att sudda ut blyerts med gummi istället. Men upptäckten var faktiskt ett misstag – Joseph plockade upp några bitar gummi istället för brödsmulor och började sudda. Plötsligt hade han gjort en upptäckt som skulle hjälpa många framtida skolbarn att rätta sina misstag på ett enkelt sätt. 

OOLY Donut Doft Magic Bakery Unicorn Donuts Vanilla Scented Puzzle Erasers – Set om 3

Anledningen till att gummi suddar är ganska enkelt: Gummit gnuggas mot blyertsskriften, varvid de kantiga blyertskornen fastnar på den feta gummiytan. Blyertsen och gummit rullas ihop till små “korvar”, som lossnar och faller av, vilket gör det möjligt för nytt, rent gummi att komma fram. När det gnuggas mot pappret rycks kolmolekylkedjorna upp ur pappersfibrerna och märkena försvinner. Så enkelt och så bra för oss som gillar att sudda ut våra misstag!

Idag finns det mängder med roliga och väldoftande luktsudd i alla möjliga färger, former och dofter. Vi på Hurry Skurry är stolta återförsäljare av Oolys produkter, som har funnits länge och gör säkra produkter för barn. Nu har luktsudden även fått sällskap av luktpennor och luktisar (stickers) som finns i flera olika dofter och utföranden.

Här hittar du alla våra luktsudd!

Här hittar du alla våra luktpennor!